رشد استارت آپ های فضایی با آزادسازی داده های ماهواره ای

رشد استارت آپ های فضایی با آزادسازی داده های ماهواره ای

به گزارش توسعه نرم افزار رئیس سازمان فضایی ایران یکی از مشکلات استارت آپ های حوزه فضایی را عدم توسعه بازار و ناشناخته بودن خدمات آنها دانست و اظهار داشت: اولویت اول سازمان فضایی توسعه استارت آپ ها و ارائه خدماتی است که به شکل گیری و توسعه صنعت فضایی در کشور می تواند کمک نماید.


به گزارش توسعه نرم افزار به نقل از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مرتضی براری با اعلان اینکه همزمان با توسعه فناوری فضایی طی یک دهه گذشته اقدامات ارزشمندی در این حوزه انجام شده است، اظهار داشت: طی برنامه ۱۰ساله اول فضایی که از سال ۸۵ تا ۹۴ ادامه داشت، توانستیم با اقتدار جایگاه اول منطقه و رتبه ۱۱ جهان را در حوزه تولیدات علمی عرصه فضایی به دست آوریم.
وی با اعلان اینکه سال ۱۳۸۷ با قرارگیری ماهواره در مدار ۲۵۰ کیلومتری نهمین کشور دنیا بودیم که به چرخه کامل فناوری فضایی دست پیدا کردیم، اضافه کرد: با اهمیت ترین دغدغه ما در برنامه ۱۰ ساله دوم این است که فناوری فضایی به تثبیت برسد و ماهواره ای عملیاتی بالای مدار ۵۰۰ کیلومتر قرار دهیم تا بتوانیم به جامعه خدمات پایدار ارائه دهیم به عبارتی با اهمیت ترین اولویت ما این است که اقتدار علمی و فناوری در عرصه فضا را به اقتدار صنعتی و اقتصادی تبدیل نماییم.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اعلان اینکه یکی از اهداف بزرگ سازمان فضایی توسعه و معرفی کاربردهای فناوری فضایی به مردم است، اظهار داشت: بیش از ۴۰ سال است که در کشور داده های ماهواره ای را دریافت می نماییم. امروزه این داده های می تواند در صنعت کشاورزی ارزش افزود بخش را بالا ببرد، به کشاورز برای افزایش تولید سرویس و خدمات بدهد و کاهش هزینه های تولید محصولات کشاورزی را به دنبال داشته باشد و در حوزه محیط زیست برای حفظ و مراقبت از جنگل ها، منابع طبیعی و مدیریت بلایای طبیعی کاربرد بسیار زیادی دارد.
برابری با تاکید بر اینکه در دنیای امروز صدها استارت آپ شکل گرفته اند که با بهره گیری از داده های ماهواره ای به جامعه خدمات می دهند و تلاش ما این بود که با حضور جوانان خلاق و خوش فکر و شکل گیری استارت آپ های فضایی در این عرصه نقش آفرینی نماییم، اضافه کرد: در کنار این تلاش جهت ورود داده های فضایی به زندگی روزمره مردم، برای ورود بخش خصوصی، شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها در این حوزه بسترسازی کردیم.
وی با اشاره به راه اندازی کارگاه های توانمندسازی، معرفی و گزارش ظرفیت های بخش فضایی در دانشگاه هایی که به این صنعت مرتبط بودند، اظهار نمود: خوشبختانه علاقه مندان زیادی به این عرصه وارد شدند و ما برای آماده سازی زیرساخت ها، در نخستین اقدام آرشیو ۴۰ ساله داده های ماهواره ای را آزاد و آمادگی خودرا برای دسترسی رایگان بخش خصوصی به این داده ها اعلام کردیم.
رئیس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: از طرف دیگر کتابخانه طیفی را هم به صورت رایگان در اختیار علاقمندان قرار دادیم و استارت آپ ها با این آزادسازی داده ها این آغاز به شکل گیری کردند و در کنار آن سعی کردیم برای توسعه زیرساخت ها مرکز داده را قوی تر نماییم و هم اکنون از ۱۲ ماهواره به صورت آنلاین داده دریافت می نماییم که منشا شکل گیری خیلی از کسب وکارها شده است.
براری با اعلان اینکه به زودی مرکز داده آرشیو برای ارائه خدمات به صورت ابری به استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان آماده بهره برداری می شود، اظهار داشت: از طرف دیگر سعی کردیم با همکاری بخش خصوصی مراکز نوآوری بخش فضایی را توسعه دهیم و الان دو مرکز نوآوری توسط سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی با مشارکت بخش خصوصی در حال شکل گیری است و امیدواریم با علاقمندی جدی که در بخش خصوصی به وجود آمده بتوانیم تعداد این مرکز نوآوری را افزایش بدهیم. با اهمیت ترین هدف مراکز نوآوری این است که بتوانند شرکت های دانش بنیان را این عرصه توسعه دهند و به صورت عملی خدمات قابل قبولی را به جامعه ارائه بدهند.
وی یکی از اشکالات استارت آپ های حوزه فضایی را عدم توسعه بازار و ناشناخته بودن خدمات آنها دانست و اشاره کرد: یکی از اشکالات دستگاه های دولتی بودند که باید کمک می کردیم از خدمات استارت آپ ها استفاده کنند. به همین دلیل با بیشتر دستگاه های دولتی مصرف کننده فناوری جلساتی داشتیم و خوشبختانه دستگاهها استقبال خوبی کردند. اولویت اول سازمان فضایی توسعه استارت آپ ها و ارائه خدماتی است که به شکل گیری و توسعه صنعت فضایی در کشور می تواند کمک نماید.

در دنیا ۷۶ درصد کل زنجیره ارزش بخش فضایی در اختیار بخش خصوصی است
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اعلان اینکه امروزه در دنیا ۷۶ درصد کل زنجیره ارزش بخش فضایی در اختیار بخش خصوصی است، اظهار داشت: اولویت دوم سازمان فضایی توسعه حضور بخش خصوصی و حرکت در بستر اصل ۴۴ قانون اساسی برای عدم تصدی گری دولت می باشد و در این حوزه با تصویب پروانه ماهواره های مخابراتی ورود این بخش را تسهیل کردیم.
براری با تقدیر از استقبال هلدینگ های بخش اقتصادی کشور که در این عرصه سرمایه گزاری نموده اند، افزود: کنسرسیوم هایی از بخش خصوصی شکل گرفتند و در عرصه ماهواره های سنجشی، منظومه های ماهواره ای و توسعه سرمایه گذاری در حوزه فضا فعال شده اند و در آینده شاهد رونق این بخش خواهیم بود.
وی اولویت سوم این سازمان و یکی از با اهمیت ترین برنامه های بخش فضایی کشور را، توسعه و تثبیت فناوری و زیرساخت های فضایی اعلام نمود و اظهار داشت: در دنیای امروز حوزه زیرساخت فضایی راهبردی و تبدیل به زیرساخت ارائه خدمات شده است و خیلی از خدمات مانند ناوبری و سنجش ازراه دور از زیر ساخت های فضایی گرفته می شود پس باید تلاش نماییم این زیرساخت تثبیت شود.
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به توسعه آزمایشگاه های در رابطه با تست و تجمیع ماهواره ها بعنوان یکی از حوزه های توسعه زیرساخت های فضایی در کشور اشاره کرد: توسعه ایستگاه های زمینی بعنوان گیت وی های فضایی که محل برقراری ارتباط، کنترل، هدایت و دریافت داده های ماهواره ها است از بخش هایی است که به آن توجه داریم و هم اکنون ایستگاه های زمینی ماهدشت البرز، قشم، چناران خراسان رضوی و ایستگاه در حال توسعه سلماس در آذربایجان غربی را به این منظور به وجود آورده ایم.
براری یکی دیگر از حوزه های در حال توسعه را پایگاه پرتاب فضایی معرفی نمود و اظهار داشت: پایگاه پرتاب ماهواره برای مدارات بالای ۵۰۰ کیلومتر تا مدارات ژئو یا مدارات هماهنگ با خورشید که طی دو سال قبل جانمایی و طراحی های آن آن انجام شده پایگاه چابهار است و در آینده نزدیک شاهد بهره برداری از فاز اول این پایگاه هستیم. ما طراحی و ساخت چهار ماهواره بر را در برنامه داشتیم. نخستین ماهواره بر سفیر بود که ماهواره های مدارات تا ۲۵۰ کیلومتر را حمل می کرد و چهار ماهواره امید، نوید، رصد و فجر را در مدار ۲۵۰ کیلومتر قرار داده است.
وی با اعلان اینکه توسعه فناوری دو ماهواره بر سیمرغ و ذوالجناح برای مدار ۵۰۰ کیلومتر شروع شده است، اظهار داشت: تا چند ماه آتی تثبیت ماهواره بر سیمرغ انجام می شود و ماهواره بر ذوالجناح که برای مدارات لیو طراحی شده می تواند ماهواره هایی با وزن بالای ۲۰۰ تا ۲۲۰ کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار بدهد.
رئیس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: برای ماهواره هایی با وزن بیش از ۲۵۰ کیلوگرم که باید در مدارات بالای ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتری زمین قرار بگیرند ماهواره بر «سریر» را در نظر گرفته ایم که پژوهش های در رابطه با این ماهواره بر انجام شده و در آینده نزدیک ساخت آن شروع می شود و برای دستیابی به مدار ۳۶ هزار کیلومتر ساخت ماهواره برهای سروش ۱ و ۲ را در نظر داریم و تلاش خواهیم کرد که مبتنی بر زمان بندی انجام شده ساخت این ماهواره برها صورت گیرد.

سازمان فضایی ماهواره پارس ۱ را تحویل گرفته است
براری با اعلان اینکه چندین ماهواره آماده پرتاب هستند، اظهار داشت: سازمان فضایی ماهواره پارس ۱ را تحویل گرفته است، ماهواره ظفر آماده هست و ماهواره طلوع در حال تکمیل هست و تا یک ماه آتی ماهواره ناهید ۲ را نیز تحویل خواهیم گرفت و همزمان با توسعه ماهواره برها و ایستگاه های زمینی سامانه بلوک انتقال مداری که ماهواره ها را از مدار ۴۰۰ کیلومتر به مدار ۷۰۰۰ کیلومتری انتقال می دهد در حال تکمیل است. تا اختتام دولت دوازدهم چند پرتاب ماهواره خواهیم داشت و در حال هماهنگی با پرتاب گر هستیم و در صورت اعلام آمادگی آن، بلوک انتقال مداری ماهواره های پارس۱، ظفر ۲، طلوع و ناهید ۲ را در مدار قرار می دهیم.
وی با اعلان اینکه ماهواره سنجشی پارس ۱ از لحاظ فناوری یکی از پیشرفته ترین ماهواره های ساخت کشور است، اشاره کرد: برای ساخت این ماهواره شبکه سازی و توانمندی آن، یکی از اولویت ها بود و این ماهواره با همکاری بخش فضایی پژوهشگاه فضایی، ۱۸ شرکت خصوصی، چهار دانشگاه و پژوهشکده در پژوهشگاه فضایی تولید شده و پروسه تست و تحویل گیری آن شش ماه زمان برده است.
رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه در ماهواره سنجشی پارس ۱ خیلی از فناوری های پیچیده با توانمندی داخلی محقق شده است، اظهار نمود: پارس ۱ نخستین ماهواره تصویربرداری است که پیش رانش و قابلیت تغییر مدار را دارد و در این ماهواره از سلول های خورشیدی باز شونده استفاده شده و دارای سه دوربین است، یک دوربین مالت دی اکسپکترال ۱۵ متر که می تواند طی سه ماه ۹۵ درصد کشور را تصویربرداری کند و با توجه به این که میلیون ها هکتار زمین کشاورزی، باغ، جنگل و منابع طبیعی در کشور داریم، حفظ این جنگل ها و افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی یکی از اولویت های ما در طراحی این ماهواره بوده است.
براری با اعلان اینکه باید تلاش نماییم علاوه بر توسعه فناوری و کاربردها و تثبیت فناوری فضایی برای حفظ منافع جمهوری اسلامی در مجامع بین المللی حضور موثر داشته باشیم، اظهار داشت: یکی از موسساتی که در آن حضور فعال داریم کمیته کوپوس در سازمان ملل است که از موسسین آن بوده ایم و همیشه در این جلسات به صورت جامع حضور پیدا می نماییم تا به حل چالشهایی در حال رشد بخش فضایی مانند مدیریت ترافیک، زباله های فضایی و مرز بین هوا و فضا با همکاری دانشگاه ها و دستگاههای مرتبط کمک نماییم و حضوری اثر گذار در مجامع در رابطه با کوپوس داشته باشیم.
وی ادامه داد: باید سازوکارها و مقررات به شکلی تدوین شود که منافع جمهوری اسلامی و کشورهای در حال توسعه برای دسترسی به فضا حفظ شود. همیشه کشورهایی که در این عرصه پیش رو بوده اند می کوشند قوانین محدودسازی برای کشور در حال توسعه بنویسند و نباید به این کشورها اجازه بدهیم مانع دسترسی دیگر کشورها به فضا بشوند. برای اینکه فضا یک زیرساخت راهبردی، توسعه ای، آینده ساز و تمدن ساز است.

هر سال پنج نقطه مداری را ثبت می کنیم
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اعلان اینکه امروزه زیرساخت های خیلی از خدمات در حال جابجایی به سمت فضا است، اظهار داشت: همانطور که در معاهدات سازمان ملل وجود دارد دسترسی به فضا باید برای تمام کشورها آزاد باشد و به این قانون خدشه ای وارد نشود.
براری با بیان اینکه ایران در سال ۲۰۱۹ بعنوان کوردینیتور گروه ۷۷ سازمان ملل انتخاب شده که ۱۳۲ کشور عضو آن هستند، اشاره کرد: باتوجه به عملکرد خوب سازمان فضایی در این گروه، برای سال ۲۰۲۰ هم این مسئولیت به جمهوری اسلامی محول شد و سعی کردیم با همکاری دفتر نمایندگی سازمان فضایی در وین ارتباطات خوبی با دبیرخانه کوپوس در سازمان ملل داشته باشیم.
وی با اشاره به دیدار وزیر ارتباطات با دبیر کمیته کوپوس، افزود: در این جلسه توافقات خوبی انجام شد و مقرر است جمهوری اسلامی با کمیته کوپوس کنفرانسی بین المللی برگزار کند که به سبب بیماری کرونا این برنامه تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاده است. فضا امروزه تبدیل به زیرساخت راهبردی شده است و با چالش های بسیاری در آن مواجه هستیم. بعنوان مثال بحث ترافیک فضایی، چالش زباله های فضایی، مرز بین هوا و فضا و دستیابی به اعماق فضا از این دست چالش ها هستند و در تلاش هستیم با همکاری با کشورهای دوست حضور موثر در سازمان ملل را افزایش دهیم.
رئیس سازمان فضایی با اشاره به عضویت ایران در سازمان اپسکو (سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه) اظهار داشت: اپسکو سازمانی منطقه ای است و هشت کشور ایران، چین، ترکیه، پاکستان؛ مغولستان، پرو، بنگلادش و تایلند در آن عضو هستند که کوشیدیم با حضور موثر پروژه های خوبی را تعریف نماییم و این کشورها با همکاری هم بتوانند در این سازمان نقش موثری ایفا کنند.
براری با تاکید بر همکاریهای دو و چندجانبه با روسیه، چین و کشورهای منطقه در حوزه بین المللی اضافه کرد: تلاش داریم که این همکاریهای دوجانبه ارتقا پیدا کند و طرح هایی را آغاز نموده و در حال تعریف پروژه های جدیدی نیز هستیم که بتوانیم با همکاری کشورهای عضو، آنها را انجام دهیم.
وی یکی از دستاوردهای سازمان فضایی را ثبت نقاط مداری دانست و اظهار داشت: ثبت نقطه مداری است که برای همه کشورها بسیار حایز اهمیت است و ما سعی کردیم که هر ساله پنج نقطه را ثبت نماییم و که بتوانیم با همکاری بخش خصوصی و نهادهای غیر دولتی مشتاق این حوزه، ماهواره ها را در این نقاط قرار دهیم. امسال مدت زمان نقطه مداری ۴۳.۵ درجه کشور به انتها می رسید و با گزارش حقوقی محکمی که تهیه شد، توانستیم این مدار را برای سه سال دیگر تثبیت نماییم و در تلاش هستیم با همکاری بخش خصوصی شاهد قرارگیری ماهواره مخابراتی در این نقطه مداری باشیم.



1399/11/02
12:21:38
0.0 / 5
1117
تگهای خبر: آنلاین , بازار , برنامه , توسعه
مطلب توسعه نرم افزار را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در DevSoft
نظرات بینندگان DevSoft در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
لینک دوستان توسعه نرم افزار
devsoft