لینك خور ایرانیان بیشتر میگردد
توسعه نرم افزار: چند سالی است كه مبحث شهر الكترونیك در ایران در میان محافل تخصصی مطرح میگردد و طرفداران زیادی باز به خود جلب كرده است، در این بین نكته مهم تعریف درست از الكترونیك سازی شهر و خدماتی است كه می توان با آن در زندگی روزمره مردم تاثیر مطلوب و مناسب داشت.
مفهوم خدمات الكترونیك تركیب ساده ای از واژه های خدمات و الكترونیك نیست؛ در حقیقت خدمات الكترونیك دارای بار معنایی خاصی است كه شامل تعامل بین نمایش دهنده خدمت و مشتری توسط اینترنت است، خدماتی كه بدون دخالت و كمك مستقیم عامل انسانی صورت می گیرند.
یكی از دلایل مهم برنامه ریزی شهرداری ها برای الكترونیك سازی خدمات شهری، كاهش هزینه ها و تثبیت درآمد شهری است كه به سبب كاهش حضور مردم در محدوده شهری به دست می آید. هر چقدر مردم برای فعالیت های روزانه نیاز كمتری به حضور در شهر داشته باشند به همان میزان مشكلات محیط زیستی، فرسودگی ساختارهای عمرانی شهری، حجم ترافیك و هزینه های تامین سوخت رفت و آمدهای شهری باز كاسته می شود.
24 ساعته بودن نمایش خدمات؛ دسترسی مردم به اینترنت همگانی و كاهش هزینه های مربوط به حضور فیزیكی شهروندان می تواند سود سرشاری را در تثبیت منابع درآمدی شهری عاید شهرداری ها و نهادهای دولتی كند. از طرفی مردم باز وقتی با هزینه های كمتری می توانند استفاده بیشتر از خدمات الكترونیك شهری داشته باشند یقینا در الكترونیك شدن خدمات شهری مشاركت می كنند.
* مزایای بیشمار الكترونیك سازی خدمات شهری
در این بین بعضی از كارشناسان معتقدند كه الكترونیك سازی خدمات شهری سبب كاهش قطعی هزینه ها میگردد اما نمی توان آنرا معیاری برای كاهش حضور مردم در نقاط مختلف شهر دانست.
احسان وهاب زاده گردرودباری، كارشناس امور شهری، كاهش هزینه های تردد شهری، افزایش سرمایه گذاری در نتیجه گسترش ارتباطات جهانی، صرفه جویی در مصرف سوخت های محدود، تسهیل انجام امور اقتصادی خدمات را از مزایای شهرهای الكترونیك برشمرد و اشاره كرد: كاهش زمان اتلاف شده شهروندان در ترافیك، عرضه بهتر خدمات، توزیع عادلانه تر امكانات، كاهش آلودگی محیط زیست، افزایش اشتغال و بهبود مدیریت پایدار شهری از دیگر خاصیت های اقتصادی شهر الكترونیكی است.
وی در مورد مزایای اجتماعی و فرهنگی احداث شهر الكترونیك تصریح كرد: اطلاع سانی سریع، انتشار نشریات الكترونیكی برای شهروندان، آموزش مجازی، احداث كتابخانه دیجیتالی و افزایش سواد مجازی از خاصیت های جدایی ناپذیر شهر الكترونیك است كه به افزایش رفاه و ارتقای فرهنگ شهر نشینی كمك می نماید.
وهاب زاده اضافه كرد: فراهم آوردن خدمات اینترنتی با كیفیت و سرعت بالا برای شهروندان، بهبود كیفیت زندگی مردم با تسهیل فعالیت های شهری و بهبود اوضاع اقتصادی شهر، یك مرحله ای كردن نمایش خدمات به شهروندان، كاهش آلودگی هوا با كاهش ترافیك شهری، تسریع در برطرف شدن مشكلات به وجود آمده در شهر با احداث ارتباط مستقیم بین مسئولان با شهروندان، صرفه جویی در وقت و انرژی از راه كاهش جابه جایی در اثر الكترونیكی شدن فعالیت ها، پیشگیری از سرمایه گذاری بیشتر بر روی روش های قدیمی اداره شهر، افزایش نظم و كاهش فساد اداری و كارآفرینی برای بخش كثیری از جوانان در سطح شهر از دیگر مزایای احداث شهر الكترونیك است.
* ورود ساری به الكترونیك سازی خدمات شهری
تابحال در شهرهای مختلف برخی ابعاد الكترونیك سازی فعالیت های روزانه مردم رنگ واقعی به خود گرفته است برای مثال شهرداری ساری مبادرت به نمایش كارت هوشمند شهروندی كرده كه یكی از خدمات آن پرداخت كرایه تاكسی های درون شهری است. این مهم توسط مردم ساری باز مورد استقبال قرار گرفت و عده زیادی مبادرت به خریداری كارت هوشمند شهروند با نام ساری كارت كرده اند. هر چند توسعه این موفقیت نیازمند استمرار در تبلیغ و فرهنگ سازی است.
نكته قابل تامل در موفقیت الكترونیك سازی شهرها باز فرهنگ سازی این مقوله است. اگر مردم علاقه ای به استفاده از خدمات الكترونیك نشان ندهند یقینا این مهم بی مدلول خواهد بود چونكه بهره بردار اصلی خدمات الكترونیك شهری مردم هستند از این رو توسعه خدمات الكترونیك شهری نیازمند فرهنگ سازی است كه با برنامه ریزی و بسته های فرهنگی طولانی مدت میسر خواهد شد.
عده ای از كارشناسان باز معتقدند كه الكترونیك سازی خدمات شهری سبب تزریق تدریجی افسردگی در میان جوامع شهری خواهد شد.
كوروش رضاپور، محقق و پژوهشگر اقتصاد شهری شهر الكترونیك را نمادی از زندگی مدرن دانست و اشاره كرد: زندگی مدرن باز مشكلات خاص خودرا به همراه دارد، بیماری هایی كه با نام بیماری های تمدن شناخته شده اند در این شهرها بیشتر دیده می شوند.
این پژوهشگر در ادامه اشاره كرد: مشكلات عاطفی و افسردگی، یكی دیگر از معایب این شهر بوده، چونكه برخوردها، دید و بازدیدها و روابط انسانی، مجازی سازی میگردد و شادابی را از كاربران آن می گیرد. وابستگی بالا به تكنولوژی باز یك مشكل بزرگ این نوع زندگی است. اگر زیرساخت گرفتار مشكل شود به شكلی تمام امور زندگی مختل می شود، هزینه بالا برای پیاده سازی این نوع شهرها یكی دیگر از معایب آن به حساب می آید.
به گزارش توسعه نرم افزار به نقل از ایسنا، هر چند هر طرحی در محدوده خدمات شهری مزایا و معایبی دارد اما نهایتا این مردم هستند كه نقش اصلی را ایفا كرده و تعیین می كنند كه به چه خدماتی از جنس خدمات الكترونیك در شرایط زمانی كنونی نیاز دارند یا خیر؟
گزارش از حسین زحمتكش، خبرنگار ایسنا
مطلب توسعه نرم افزار را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط در DevSoft
نظرات بینندگان DevSoft در مورد این مطلب